ANKARA HACI BAYRAM VELİ ÜNİVERSİTESİ

SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ 

PROF. ÜLKER MUNCUK MÜZESİ

Teknolojinin hızlı geliştiği günümüzde, unutulmaya yüz tutan kültürel değerleri barındıran müzelerin, insanlığa geçmişten esintiler sunma işlevinin yanı sıra önemli bir işlevi de eğitime yardımcı bir kurum olmasıdır.

          Mesleki Eğitim Fakültesi bünyesinde yer alan müze; öncelikle kurum içindeki Uygulamalı bölümlerde öğrenim gören öğrencilere ve kurum dışından gelen bireylere açık olup, hizmet veren önemli bir bilgi kaynağı ve laboratuvar niteliğindedir.

          Prof. Ülker Muncuk Müzesi 1974 yılında Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulu  bünyesinde, Cumhuriyetimizin 50.yıldönümüne ithafen kurulmuştur

Kuruluşuna mütakkip 06. 04 1982 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Eski Eserler ve Müzeler  Genel Müdürlüğüne  Müze açılması ile ilgili yapılan yazışmaya istinaden, 1710 Sayılı Eski Eserler Kanununun 21. Maddesi uyarınca  açılması  uygun görülmüş, gerekli incelemeler sonucunda  02 .07.1982 yılında Turizm Bakanlığı tarafından Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğüne bağlanmış olup, Ankara Etnografya Müzesi Müdürlüğü denetiminde faaliyet göstermeye başlamıştır. Müze 31. 03 2006 tarihinde Gazi Üniversitesi Senato Kararı ile Prof. Ülker MUNCUK Müzesi olarak isimlendirilmiştir.

            2018 yılından itibaren Hacı Bayram Veli Üniversitesine Sanat ve Tasarım Fakültesi özel müze statüsünde faaliyetini sürdürmektedir.

          Müzedeki eserlerin çoğu 50 yıl öncesinden Kız Teknik Yüksek Öğretmen Okulunun öğretmenleri tarafından (Müdür Bakiye KORAY’ın denetiminde, Kenan ÖZBEL, Tevhide SERAV) Anadolu yöre yöre dolaşılarak temin edilmiştir. Müzede sanat değeri yüksek 950 üzerinde Etnografik eser bulunmaktadır. Ayrıca hibelerle de bu koleksiyon zenginleştirilmektedir. 

         Müze eserleri hakkında öğretim elemanları tarafından  yürütülen yüksek lisans, doktora tezleri ile çeşitli bildiri ve makaleler yayınlanarak literatüre kazandırılmıştır.

           Müzemizde bulunan eserlerin envanter bilgileri araştırmacılara açıktır. Ayrıca yapılan Akademik çalışmaların birer örneği kaynak olarak müzede yer almaktadır.

  Bu eserleri aşağıdaki şekilde gruplamak mümkündür.

  1. GİYSİLER    (Bindallı,Üçetek,Cepken ve Şalvarlar)

     2.İŞLEMELER(Havlu,Çevre,Peşkir,Yağlık,Uçkur,Nihale,Ayna Örtüleri, İşlemePanolar)

  1. KESELER 
  2. OYALAR
  3. TAKILAR      (Gümüş Kemer,Başlık,Kolye,Küpe ve Takunya) 
  4. ÇORAPLAR   (Çorap örnekleri,Dokuma  Örnek Parçaları)
  5. DOKUMALAR (Halılar, Kilimler,Kuşaklar) şeklinde gruplanmıştır.

     8-YAĞLI BOYA TABLOLAR (SaipTUNA,Nazmi Ziya GÜRAN’a ait eserler)

     9-DÖKÜMANLAR ( Desen Çalışmaları,NakışFantazi süsleme vs .Örnek parçalar)

    

   10-TEZLER 

    KONUSU: 

Prof.Ülker MUNCUK  Müzesinde Bulunan Metal İpliklerle İşlenmiş   Eserlerin İncelenmesi Hazırlayan Mine CAN  ANKARA 2008 (Sanatta Yeterlilik)

Mesleki Eğitim Fakültesi Bünyesinde Yer Alan Prof. Ülker MUNCUK Müzesindeki Geleneksel İşlemeli Ürünlerin Değerlendirilmesi ve Eğitime Katkısının Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma Hazırlayan Sibel AKÇİN ANKARA  2006 (Yüksek Lisans)

Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Prof.Ülker MUNCUK  Müzesinde bulunan Türkişi Ürünler ve Özellikleri Hazırlayan Afitap Alyüz   

ANKARA 2007(Yüksek Lisans)

             Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi Prof.Ülker MUNCUK  Müzesinde bulunan Hesapişi Ürünler ve Özellikleri Hazırlayan Zübeyde ÇETİNKAYA   ANKARA 2007 (Yüksek Lisans)

Adres:

Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Gölbaşı Yerleşkesi

Sanat  ve Tasarım Fakültesi Bahçelievler Mahallesi 323/1 cadde  

No.10/1 06830 GÖLBAŞI/ANKARA 

Dekanlık Sekreteri:0 312 546 16 13


    E-Mail : stf@hbv.edu.tr